TERNAARD – Brassband Euphonia nam afgelopen vrijdag 8 januari onder leiding van Gatse Hylkema het aanwezige publiek in dorpshuis Tunawerth mee op een muzikale wereldreis tijdens een sfeervol Nieuwjaarsconcert. Met behulp van zangeres Yvonne Veenstra en gitarist Yme Dijkstra werden de aanwezigen door Euphonia getrakteerd op een gevarieerd programma om zo het nieuwe jaar in te luiden.

De reis begon in Fryslân met het werk ‘Fox from the North’, oftewel ‘Ik kom út Fryslân!’. Na het mooie gedragen ‘A Norwegian Hymn’ werd er stil gestaan bij het landelijke succes dat de band uit Ternaard in november 2015 mocht vieren. In Tivoli Vredenburg in Utrecht werd Euphonia toen Nederlands Brassband Kampioen in de vierde divisie. Als reprise van deze bijzondere prestatie werd het derde deel uit ‘Beecher Variations’, het verplichte werk tijdens dit kampioenschap, gespeeld.

Daarna was het de beurt aan dorpsgenoot Yvonne. In het indrukwekkende ‘Heal the World’ werd de zangeres begeleid door Euphonia. Samen met de Ternaarder gitarist Yme bracht zij drie prachtige ballads ten gehore, waaronder het ingetogen ‘Imagine’ van John Lennon. Het publiek zat ademloos te luisteren en waardeerde het optreden met een groot applaus.

Een klein uitstapje naar Rusland met het nummer ‘Glasnost’ en na het nummer ‘The Sound of Music’ passeerden alle bekende melodieën uit de beroemde musical de revue. Bijzonder in dit muziekstuk was het lied ‘Edelweiss’ dat werd gezongen door Yvonne. Net als in de bekende scène uit de film zong het hele publiek spontaan mee tijdens het laatste refrein.

Na de pauze en de verloting werd stevig ingezet met ‘African Funk’. Het dak van het dorpshuis vloog er, mede door het geklap van het enthousiaste publiek, bijna af met dit nummer in Afrobeat stijl. Na muziekstukken uit Schotland en Canada was het wederom de beurt aan Yvonne en Yme. ‘I’ll stand by you’ en ‘Africa’ werden door hen mooi muzikaal neergezet. Zeg je Zweden dan zeg je ABBA. Tijdens deze wereldreis mocht deze popgroep dan ook niet ontbreken. In een vlot arrangement speelde Euphonia verschillende hits van ABBA en Yvonne nam de zang voor haar rekening. Als verrassing vervolgden Yvonne en Yme daarna meteen met het zeer toepasselijke ‘Happy New Year’.

De wereldreis, en daarmee het concert, eindigde weer in Fryslân met een swingend arrangement van ‘It feintsje van Menaem’. Na het afscheidswoord van voorzitter Tiny van der Veen speelde de brassband als toegift ‘The 2nd Waltz’ van Shostakovich. Als een ware André Rieu leidde dirigent Gatse Hylkema de band door deze wals, waarin de leden lieten horen over uitstekende vocale kwaliteiten te beschikken door het publiek zingend te bedanken voor hun komst.