Ternaard –  In een volle zaal in het dorpshuis Tunawerth werd het nieuwjaars – c.q. maestroconcert van brassband Euphonia onder leiding van dirigent Paulus de Jong geopend met het spelen van het mooie werk Intrada Festivo.

Presentatrice Gabriëlle Boltjes heette iedereen welkom. Een speciaal woord van welkom was er voor de leerlingen van Euphonia en de drie BT’ers: Bekende Ternaarders, Marianne Folbert, Lolke Smit en Johannes Herder. Deze BT’ers hadden de afgelopen weken druk geoefend om zich de kunst van het dirigeren eigen te maken. Een vakkundige jury, bestaande uit Chris van der Veen en Johan Boeijenga, was gevraagd het uiteindelijke oordeel  te vellen en één van de drie als Maestro 2018 Ternaard te benoemen.

Dirigent Paulus de Jong had voor deze avond een afwisselend programma samengesteld. De drie trombonisten, Onno Bouma, Jappie Kuiphof en Jan Wiersma, en de twee bugelisten Harmke Groen en Ria de Ruiter speelden met begeleiding van Euphonia het prachtige slaapliedje Goodnight, my Angel. Daarna volgde Back to the Future III. In het solistische werk Demelza liet Wiebrig Reitsma op althoorn haar muzikale talenten horen. Daarna trad het jong talent van Euphonia op. De leerlingen Geert  van der Veen, bariton en Savannah Soepboer, kornet,  speelden beide een solo voor het publiek. Minke de Groot, Britt Tienstra en Janoek Dijkstra, alle drie op kornet, speelden samen twee stukjes. Als laatste lieten Jan Jacob Bergsma op kornet en Inge Bergsma op bariton nog twee stukjes horen. Het publiek gaf na afloop van elk optreden een daverend applaus.  Geweldig! Euphonia speelde voor de pauze nog de stukken Happy New Year en Gaudete (‘Verheugt u’ ).

 

 

 

Na de pauze werd de verloting gehouden. De leerlingen haalden om beurten een lootje uit de emmer en maakten het nummer bekend. Nadat de vele prijzen waren uitgedeeld werd het licht gedimd en onder de openingstune van Also sprach Zarathustra kwamen de Maestro’s de zaal binnen.  Om er beetje in te komen werd eerst door alle drie het koraal ‘Voorwaarts Christenstrijders’ gedirigeerd. Daarna was het eerst de beurt aan Marianne Folbert. Ze had het werk ‘Ding a dong’ toegewezen gekregen. Met een lach op het gezicht stond ze voor het orkest te dirigeren en wist zelfs hier en daar nog de dynamiek aan te passen. Johannes Herder, speciaal voor deze gelegenheid gekleed in rokkostuum, dirigeerde de zeer bekende ‘Radetsky March’ en wist het publiek al snel op zijn hand te krijgen door ze mee te laten klappen. Last but seker not least, was het de beurt aan Lolke Smit. Verkleed als een echte Blues Brother stal hij de show en dirigeerde hij het werk Everybody needs somebody.

Na deze optredens kon het publiek tijdens 10 seconden klappen voor iedere maestro laten weten wat zij ervan vonden. Met behulp van een decibelmeter werd de sterkte van het applaus gemeten. Deze meting werd vertaald in punten en bij de punten van de jury opgeteld. Tijdens het juryberaad speelde Euphonia nog het prachtige nummer ‘Worn Down Piano’.

De spanning was te snijden bij de Maestro’s. Het verlossende woord kwam al snel.  De jury was eensluidend en gaf de titel Maestro 2018 Ternaard aan … Marianne! Johannes werd 2e en Lolke 3e. Alle Maestro’s kregen een deelnamecertificaat en een bos bloemen overhandigd. De winnende Maestro kreeg een ‘bokaal’ in de vorm van een wijnglas met ingegraveerd ‘Maestro 2018 Ternaard’. De reactie van Marianne was: ‘ik heb genoten!’.

Na het dankwoord van voorzitter Wiebrig Reitsma speelde Euphonia onder leiding van Maestro 2018 Ternaard Marianne nog één keer ‘Ding a Dong’. Een mooi einde van een geweldige avond. Hier zal in Ternaard nog lang over gesproken worden.